Funderar du på att köpa en ukulele?

Då har jag några tips att tänka på. Först - vilken typ av ukulele. Vanligast är sopranukulelen med D eller C stämning. ( C stämning oftast i USA och England ) Konsertukulele, Tenor och Bariton är andra varianter på ukulele.

  Brüko sopranukulele av platt typ.

   Fluke konsertukulele.

Leta upp en butik som säljer ukulele. Ukulelarna skall vara stämda hos en seriös handlare. ( ingen köper ett trumset som man inte har stämt skinnen på eller provkör en bil utan luft i däcken ) Det skall finnas mer en ukulele av samma sort. Tillbehör som bra strängar, gigbags, stämapparater och plektrum bör också finnas i affären.

Den vanligaste i Sverige är sopranukulele som är D-stämd så vi håller oss till den. Eftersom D-stämningen innebär ett hårdare tryck på stallet så är det viktigt att kolla att stallet är limmat bra. Vrid på uken och kolla om du om du ser håligheter eller lutar stallet in mot ljudhålet, gör det de så titta på någon annan. Om du har hålighet mellan lock och stallet kan vatten eller kondens komma in och lösa limmet, det kan också vara ett tecken på att stallet är slarvigt limmat. Detta dilemma resulterar en dag att det säjer "pjing" och du sitter med alla strängar och sadel i knäet. ( Har hänt 2 gånger för mig) 

Stallet på denna typ av ukulele har väldigt liten kontaktyta därför är det väldigt noga att kolla speciellt i ändarna där pilarna visar.

Nästa sak att kolla - är sadel och stallet på rätt höjd? Är det stort avstånd mellan strängar och greppbrädan? Känns den "trög", be att få se en annan ukulele.

Kolla att halsen inte är böjd som en pilbåge genom att vrida ukulelen och jämföra stängarna med greppbrädan, halsen får inte hänga.

Skorrigt ljud och felaktiga toner/bitoner kan det bli om banden på greppbrädan inte är parallella. Lägg din pekfinger över alla strängarna på första bandet ( ackord Eb6) och spela på strängarna, upprepa sen samma sak på alla banden, du skall ha rena toner förutsatt att du orkar trycka ner korrekt ( blir svårt på band 10 och neråt) Ett annat sätt är att lägga en linjal på banden uppifrån och ner för att se om något band sticker upp eller ligger under dom andra.

Nu skall vi kolla att den stämmer i banden, kommer du att bara spela på dom 3-4 första banden så är det kanske inte så viktigt eftersom dom flesta ukarna stämmer där men vill du spela melodi eller ackord på band 3-12 så är det viktigt att den stämmer. Eftersom det normalt inte finns någon kompensation för tjockleken på strängarna så är stallet en kompromiss som ofta innebär att 3:e strängen inte stämmer helt ned till 12:e bandet. Kolla med att spela på 1:a lös sträng och jämför tonen på 12:e band som är en oktav högre, gör samma sak på dom andra strängarna. Här kan resultatet vara väldigt skiftande från uke till uke. Jag fick testa 5 st ukar innan jag hittade en som stämde bra hela vägen. Man kan också testa ett Am ackord och jämföra om det stämmer med Am i en annan position 5: bandet och med lös 4:e sträng, låter det illa här ( förutsatt att uken är rätt stämd från början ), prova en ny ukulele.

Om du går igenom dessa tips skall du nog hitta en ukulele som du som håller lite längre och låter helt OK.

Andra saker att tänka på: För tjocka lacker på lock och botten hämmar ofta ljudet. Bra strängar är ett måste!! en 250 kronors uke med Aquilasträngar kan låta bättre än en 2000 kronors med taskiga strängar. Skillnaden är en femtiolapp i inköp. Unna din ukulele en gigbag eller annan väska och på vintern kan du svepa den meden avklippt fleacefilt.

Lycka till med ditt ukuleleköp.